MERV (valoarea raportului de eficienta maxima) este un standard industrial care indica consumatorilor cat de bine un filtru de aer conditionat purifica aerul ce trece prin el. Majoritatea filtrelor au trecut pe ambalaj valoarea MERV. Cu cat valoarea este mai mare cu atat particulele care pot trece prin filtru sunt mai mici. Pentru a avea o idee asupra dimensiunilor particulelor le vom prezenta in continuare cateva valori de raportare: un fir de par uman are intre 60 si 75 de microni, particulele de praf au de regula intre 0.5 si 5 microni, polenul are intre 10 si 100 microni, fumul poarta particule mai mici de 0.3 microni.

Valoarea MERV indica si procentul de particule pe care le elimina filtrul din aer. In general o rata de 6 arata ca filtrele vor retine cam jumatate din impuritati. Un filtru cu valorea de 8 filtreaza cam 70-80% din impuritati. Valoarea 11 sau mai mare indica faptul ca filtrul retine un procent de pana la 95 % din impuritati. Un aparat de aer conditionat corect dimensionat, instalat si functional recircula tot aerul din incapere cam o data pe ora. In acest proces el trece aerul prin filtru. In ce masura aerul este purificat depinde exclusiv de valoarea MERV a filtrului.

Valaorea MERV

Valoarea MERV indica marimea particulelor pe care le filtreaza aerul conditionat. Aceste valori sunt intre 1 si 16, numarul mai mare indicand dimensiuni de particule mai mici si implicit o eficienta mai mare.

Cele mai ieftine filtre, acelea groase de 1 (1 inch) sunt filtre de unica folosinta din fibra de sticla sau din fibre naturale amestecate si au valoare MERV de la 1 la 4. Filtrele de aer conditionat de unica folosinta plisate au porii mai mici iar pliurile ajuta la retentia de impuritati, fiind mult mai eficiente decat cele in suprafata plana. Acest tip de filtre au evaluari MERV mai mari de 3, in functie de densitatea materialului si numarul de pliuri. Unele sunt incarcate cu energie electrostatica pentru a atrage si a retine alergenii.

Capacitatea de retinere a particulelor creste cu cat se murdareste mai mult filtrul de aer conditionat. Acumulandu-se pe tesatura particulele, acestea micsoreaza orificiile filtrului, crescandu-i astfel capacitatea de filtrare. Acest lucuru e bun din punct de vedere al filtrarii dar are si dezavantaje deoarece capacitatea de filtrare este invers proportionala cu consumul de energie utilizat si cu scaderea temperaturii aerului. Filtrul reprezinta o bariera contra aerului. Este similar cu a purta o masca in timp ce lucrezi la un proiect. Observi ca respiri mai greu.

Un filtru infundat va poate suprasolicita aparatul de aer conditionat si poate duce la un consum mare de energie electrica fara insa a raci aerul eficient si la temperatura dorita de dumneavoastra.

Daca filtrele de la aparatul de aer conditioant sunt curate, acestea si indeplinesc rolul sau este ceva defect la aparatul de aer conditionat?

Conform specialistilor in tehnologia aerului conditionat, filtrele cu capacitate superioara sunt cele mai eficiente in filtrarea aerului. Dar cum arata cand si-au indeplinit datoria si trebuiesc schimbate?

Care este termenul de schimbare al filtrului aerului conditionat?

Este undeva intre 1 si 3 luni, dar cat de murdar trebuie sa arate pentru a-l schimba? Depunerile de praf de obicei sunt evidente si fac ca filtrul sa capete culoarea gri-cenusiu. Daca filtrul arata curat dupa ce a fost utilizat timpul recomandat trebuie sa verificati urmatoarele aspecte:

  • Incape bine filtrul in suport? Daca filtrul este inghesuit, lejer sau prea mic, aerul poate circula in jurul lui si nu prin el. Masurati dimensiunea suportului si cumparati un filtru care sa se potriveasca.
  • Este filtrul instalat invers? Pentru majoritatea filtreler exista un anumit tip de circulatie a aerului care este corecta. Uitati-va la sagetile de pe rama filtrului si respectati aceste indicatii
  • Este filtrul pe care il folosesti potrivit pentru aparatul tau de aer conditionat si tipul de filtrare de care ai nevoie? Daca utilizezi un filtru slab nu va retine prea mult praf. Ar trebui sa achizitionezi un filtru mai puternic.
  • Verifica rata de circulatie a aerului. Daca sistemul tau functioneaza corect ar trebui sa ruleze un ciclu complet la aproxiamtiv 15 minute, adica cam 3 cicluri complete pe ora. Daca functioneaza mai slab, este indicat sa chemi un specialist sa vada care este problema.

Mediul interior, caldura precum si cat de des utilizezi aerul conditionat determina durata de eficienta a unui filtru. Daca casa ta este bine izolata, nu ai animale de companie, nu ai covoare, materiale textile pe obiectele de mobilier si dai cu aspiratorul zilic, filtrele de la apartul de aer conditionat au mai putine particule de filtrare si in consecinta trebuie schimbate mai rar. Daca nu utilizezi aerul conditionat dupa ce ai instalat un filtru nou, filtrul se va pastra relativ curat chiar si cateva luni.