Aerul conditionat de camera, numit si unitate de fereastra, functioneaza in acelas mod ca sistemul de aer conditionat central. Este de dimensiuni mai mici si deseori mai scump de utilizat. Aparatele de aer conditionat de camera, in functie de locul unde sunt montate pot raci una sau mai multe incaperi.

Intre cele doua bobine sunt montate un compresor, doua ventilatoare si un termostat. Pericolul cel mai mare al aparatelor de aer conditionat este murdaria, deoarece aceasta poate scade considerabil eficienta evaporatorului, poate bloca ventilatorul care sufla aerul rece si poate bloca orificiile de scurgere.

Buclele, compresorul si motorul unui aparat de aer conditionat sunt componente sigilate, de aceea repararea lor trebuie lasata in seama profesionistilor. Cu toate acestea, mici lucrari de intretinere realizate de proprietar vor asigura buna functionare a aparatelor de aer conditionat.

Pentru a economisi niste bani atunci cand se strica aparatul de aer conditionat poti sa il demontezi de pe perete si sa il duci personal la atelierul de reparatii.

In timpul iernii aparatul de aer conditionat trebuie sa fie bine protejat. Se recomanda demontarea lui si depozitarea intr-un spatiu interior, acoperirea partii exterioare a aparatului cu o husa speciala sau ambalarea aparatului intr-o folie de plastic lipita cu banda adeziva.

Masuri de precautie

Inainte de efectuarea oricaror lucrari asupra unui aparat de aer conditionat, acesta trebuie scos din priza. Aceste aparate au una sau doua condensatoare, amplasate în spatele panoului de control și în apropierea ventilatorului. Condensatoarele inmagazineaza energie electrica chiar si atunci cand sunt scoase din priza. Inainte de a face orice actiune asupra aparatului de aer conditionat, acesta trebuie scos din priza si descarcate condensatoarele, pentru a evita o eventuala electrocutare. Manualul de utilizare iti indica pozitia condensatoarelor si cum sa le descarci.

 

Intretinerea elementelor cheie

Este importanta o revizie de rutina a filtrului, cablului de alimentare, bobinelor, comutatorului, termostatului, porturilor de scurgere si a ventilatorul, pentru a evita problemele mai mari. Mai jos sunt cateva sugestii cu privire la modul de intretinere a acestor piese cheie.

Filtrele trebuie curatate sau schimbate o data pe luna si la inceputul sezonului cald. Acestea se pot curata cu o solutie diluata cu detergent.

Cablul de alimentare trebuie verificat daca are intreruperi in circuit.

Condensatorul si evaporatorul trebuie curatate la inceputul sezonului cald si o data pe luna in timpul perioadei de utilizare.