Aparatele de aer conditionat central au au doua component principale: condensatorul si evaporatorul. De regula condensatorul este amplasat in afara locuintei, fixat intr-o placa de beton. Bobina evaporator este montata in plenum sau in conducta de jonctiune principala de deasupra motorului.

Majoritatea apratelor de aer conditionat sunt conectate la un sistem de ventilare fortata. Acelasi motor, ventilator, sistem de tevi utilizate la incalzire sunt utilizate si la distribuirea aerului racit din sistemul de aer conditionat. Cand un aer conditionat central functioneaza, aerul cald din casa trece prin conducta spre condensator si prin conducta de intoarcere. Aerul cald este pus in miscare prin conductele (buclele) racite catre plenum, apoi este trimis prin coductele de distributie in intreaga casa. Cand aerul conditionat functioneaza dar incaperile nu sunt racite, cel mai probabil este ceva defect la sistemul de distributie.

Atat condensatorul cat si evaporatorul sunt sigilate, motiv pentru care este necesara o persoana specializata pentru efectuarea reviziei sistemului de aer conditionat. Sistemul de aer conditionat central trebuie periodic verificat de catre persoane autorizate, de preferat o data pe sezon. Totusi doar acest control periodic nu este suficient. Inainte de inceperea oricarei lucrari asupra sistemului de aer conditionat acesta trebuie sa fie oprit (atat condensatorul cat si evaporatorul).

Curatarea evaporatorului in 5 pasi

Evaporatorul de la sistemul de aer coditionat central este localizat in apropierea motorului. Acesta poate fi mai greu accesibil, dar trebuie curatat o data pe an. Daca plenum-ul este infasurat in folie izolatoare in partea din fata, evaporatorul poate fi curatat cu usurinta, dar daca este sigilat intr-o cutie metalica este mai bine sa nu incercati sa il deschideti.

Pasi de curatare a unui evaporator accesibil:

  • indepartati folia izolatoare si bandele adezive care o fixeaza; in spatele acesteia veti gasi placuta de acces care este fixata in cateva suruburi; indepartati suruburile si placuta
  • curatati intregul interior al unitatii de evaporare cu o perie deasa. Va puteti ajuta de o oglinda de mana. Daca nu ajungeti sa curatati si partea din spate glisati evaporatorul putin spre exterior pentru a va facilita accesul, dar aveti grija sa nu indoiti tevile.
  • curatati tavita de sub evaporator. Puteti pune aproximativ o lingura de inalbitor casnic in aceasta tavita pentru a impiedica formarea bacteriilor
  • puneti evaporatorul, placuta si suruburile la loc
  • porniti aerul conditionat si in cazul in care observati scurgeri de aer, izolati acele spatii cu banda adeziva